Jonas Hilwerda
naar Philidor 1847

De Groninger schaker Jonas Hilwerda (16) timmert aan de weg. Hij gaat volgend seizoen op een hoger clubniveau spelen, zowel in Nederland als Duitsland. In Nederland gaat hij van derdeklasser SG Staunton Groningen naar eersteklasser Philidor 1847 Leeuwarden. En in Duitsland gaat hij naar SF Schwerin dat hoger speelt dan zijn huidige Duitse club.

“Door deze wisseling van clubs krijg ik meer uitdaging en leer ik meer. Qua rating behoor ik bij Philidor tot een van de sterksten van het team en bij Schwerin ben ik middenmoter,” licht Jonas de reden van zijn overstap toe. “Extra leuk is dat ik zowel bij Philidor als Schwerin ploeggenoot wordt van Internationaal Meester Migchiel de Jong die mij vele jaren heeft getraind en gecoacht.”:

Jonas Hilwerda kreeg in 2018 ondersteuning van de John Schokker Foundation en wordt dit jaar door tussenkomst van de Foundation gesponsord door MTN Accountants en Adviseurs uit Groningen

In de tweede helft van dit jaar werkt Jonas een druk programma af. Deze week al speelt hij in Ierland voor Team Nederland aan bord 2 in het 6-landentoernooi om de Glorney-Cup voor schakers U18.Tegenstanders zijn Ierland, Frankrijk, Engeland, Schotland en Wales. In augustus volgt dan nog de open Nederlandse Jeugdkampioenschappen.

Maar de klap op de vuurpijl volgt dan in oktober als hij voor Nederland uitkomt op het WK U16 in Mumbai India. De voorbereidingen zijn al begonnen. Hilwerda plaatste zich voor het WK, omdat hij in mei in Assen Nederlands kampioen U16 werd.

Jonas blijft zijn oorspronkelijke club overigens wel trouw en blijft lid. Hij werd daar afgelopen seizoen voor de derde keer clubkampioen. Het nieuws daarover staat op de link:
http://www.sgstaunton.nl/website/intern/interne-competitie/1084-jonas-opnieuw-clubkampioen-staunton.html).

Op de foto: Jonas Hilwerda met zijn trofee voor het behalen van het Nederlands kampioenschap U16.