Nederlands schaakkampioen bij de jeugd Jonas Hilwerda gaf op 10 maart schaakonderricht aan kinderen van opvangorganisatie SKSG in Groningen. In locatie Zuiderzon vertelde hij over het belang van de schaaksport voor de ontwikkeling van jonge mensen. Ook speelde hij een simultaan tegen ze. Jonas wordt ondersteund door de John Schokker Foundation. Hieronder in cursief zijn verslag.

‘Het werd een erg leuke middag waar ik eerst kort iets over mezelf vertelde en daarna stelden de kinderen me veel vragen die ze hadden voorbereid bijvoorbeeld wie mijn schaakidool is (wereldkampioen Magnus Carlsen), of ik een lievelingsschaakstuk heb (het paard, omdat het meer onvoorspelbaar is), wat mijn leukste partij is (een partij tegen ex-wereldkampioen Anatoly Karpov), waarom ik schaken leuk vind (omdat er een bijna oneindig veel aantal mogelijkheden zijn) en wanneer ik ben begonnen met schaken (toen ik 6 jaar oud was en sindsdien heb ik elke dag geschaakt). De kinderen waren dus goed voorbereid! Daarna speelde ik een simultaan tegen ze. Dat vonden ze ook leuk, en ik legde ook tijdens het spelen verschillende dingen uit en gaf ze tips. Als afsluiting mochten ze een schaakstuk als sleutelhanger uitkiezen en meenemen. Al met al werd het leuke en geslaagde middag. Veel dank aan Elte Hofman, Event Marketeer, en de John Schokker Foundation voor het mogelijk maken van de Date de Topsporter bij SKSG Zuiderzon!’

In het programma Date de Topsporter wil SKSG kinderen kennis alten maken met topsporters. Na Hilwerda komen onder anderen kickbokster Sarèl de Jong, wielrenster Lonneke Uneken en basketballer van Donar Matt McCarthy naar één van de BSO’s van SKSG.

Intussen werkt Jonas Hilwerda aan zijn verdere ontwikkeling. In januari speelde hij een internationaal toernooi in Mariënbad in Tsjechië om een norm voor de titel Internationale Meester te scoren. Deze keer lukte het niet, maar er komen nog meer mogelijkheden. Zoals het internationale toernooi in mei in het Deense Fredericia.

Maar eerst nog speelt hij de Nederlandse Jeugdkampioenschappen eind april in Almelo. Er wordt niet alleen gestreden om de titel, maar ook om EK- en WK-plaatsing. Vorig jaar werd hij Nederlands jeugdkampioen en ging daardoor het WK in India.