Jop van der Laan is er met het Nederlands rolstoelrugbyteam in geslaagd zich te handhaven op het hoogste niveau in Europa. Nederland werd afgelopen weekeinde zesde op het EK A-divisie in Denemarken. Hoewel Jop enkele maanden geleden de ziekte van Pfeiffer kreeg, kon hij toch vier van de vijf wedstrijden meespelen. In de finalewedstrijd om de vijfde plaats tegen Duitsland speelde hij niet mee. Nederland verloor dat duel, maar de behaalde zesde plaats was voldoende voor handhaving in de A-divisie waar Nederland dit jaar voor het eerst in uitkwam.

In de poule bleken landen als Zweden en Frankrijk nog even een maatje te groot. Maar door een zege op Polen werd handhaving al veilig gesteld. Die laatste wedstrijd tegen Duitsland deed er toen niet meer zo toe en konden ook jonge spelers worden opgesteld om ervaring op te doen.

Zijn begeleidster Gerda Boersema meldt: ‘Het was al een wonder dat Jop tot dan vier wedstrijden had kunnen meedoen. Vooral in die belangrijke wedstrijd tegen Polen heeft hij alles gegeven om te winnen en dat lukte dus. Maar hij was wel gesloopt en het was daarom beter niet meer mee te spelen tegen Duitsland. Jop moet nu ook eerst rust nemen.”

Het kampioenschap werd behaald door Engeland met gastland Denemarken als verrassende tweede.