Hoe beleeft een topschaker zijn sport met de beperkingen vanwege de maatregelen rond het corona-virus. Hieronder vertelt JSF-schaker Jonas Hilwerda daarover.

“Natuurlijk heeft het corona-virus ook de schaaksport geraakt. Dat heeft voor mij onder meer betekend dat meerdere van mijn geplande toernooien, zoals het NK Jeugd en een belangrijk toernooi in Fredericia (DK) dit voorjaar zijn afgelast.

Maar tegelijkertijd beleeft het schaken nu ook hoogtijdagen, in ieder geval op het internet, want het schaken is zéér geschikt om ONLINE te spelen. Dat deed ik uiteraard al, maar mijn online-schaakactiviteiten zijn uitgebreid met verschillende toernooien. Op het internet speel je meestal met een korte bedenktijd, bijvoorbeeld 3 of 5 minuten per partij. Hierdoor is schaken ook aantrekkelijk geworden voor toeschouwers. Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft bijvoorbeeld zijn eigen toernooi met topspelers georganiseerd met 15 minuten per speler per partij. Carlsen heeft de hele wereldtop uitgenodigd voor zijn toernooi, onder anderen de Chinees Liren Ding, nummer drie op de wereldranglist. Het leuke is dat ik niet zo lang geleden tegen juist Liren Ding speelde op het internet. Dat was ook zo’n partij met korte bedenktijd. Ik verloor, maar het was wel leuk om tegen zo’n sterke speler uit de wereldtop te spelen! Ik heb onlangs trouwens ook tegen andere sterke spelers gespeeld (en gewonnen), alleen is Liren Ding uiteraard de beste speler tegen wie ik ooit heb gespeeld (afgezien van mijn simultaanpartij tegen de ex-wereldkampioen Anatoly Karpov een paar jaar geleden in de Freylemaborg). Mijn partij tegen Liren Ding staat rechtsonder op de clubsite van SG Staunton als “Partij van de Week” en hier sgstaunton.nl/partijvandeweek/ 18 april.

Op het internet speel ik op persoonlijke titel en ik kom uit voor verschillende clubs, waaronder mijn eigen clubs SG Staunton en SF Schwerin (Duitsland).
Maar ik speel niet alleen op het internet, ik geef ook les aan jeugdspelers op het internet. Ik gaf al les toen het clubgebouw nog geopend was, maar nu doe ik dat via internet. Dat werkt uitstekend en het is ook leuk om te zien dat bijna alle jeugdleden van de club meedoen aan jeugdteamtoernooien op het internet, die ik (mede-)organiseer.

Heel recentelijk heeft de Schaakbond besloten om het NK Jeugdkampioenschap definitief af te gelasten. In plaats daarvan komt er op 1 mei een verkorte vorm van het NK Jeugdkampioenschap ONLINE. Ik doe hier uiteraard aan mee.
In deze coronatijden kan ik dus nog steeds goed bezig zijn en ik ben blij dat ik schaken als sport heb.😊