• Sport: judo
  • Woonplaats: Wildervank
  • Leeftijd: 19

Vlak voor de jaarwisseling “begon” het jaar al, met een trainingsstage in Berlijn. Kort voor deze trainingsstage ben ik overgestapt van de gewichtsklasse -60kg naar -66kg, en na de jaarwisseling ook van leeftijdscategorie -15 jaar naar -18 jaar. Op deze trainingsstage, gefinancierd door de John Schokker Foundation, heb ik veel stappen gemaakt. Op het eerste toernooi na de trainingsstage, namelijk het Matsuru Dutch Open Espoir (landelijk meetmoment), wist ik al drie partijen te winnen, wat als eerstejaars -18 jaar en nieuwkomer in een gewichtsklasse een goede prestatie is.

Een dikke maand later was het Districtskampioenschap, van Noord Nederland. Hier wist ik, ondanks een rugblessure, vier partijen te winnen en daarmee de 3de plaats te bemachtigen, en mij te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap!

Op het Nederlands Kampioenschap ging het ook weer super. Na mijn eerste wedstrijd te verliezen van een sterke tegenstander won ik drie wedstrijden op rij, vervolgens had ik nog een verliespartij. Hierdoor bleef ik steken op een 9de plaats, wat een goed resultaat is als eerstejaars -18 in een sterk bezette klasse als de -66kg.

Twee weken na het Nederlands Kampioenschap was het tijd voor de International Masters Bremen, ook weer in de gewichtsklasse -66kg. Op dit zware toernooi ging het ook weer erg goed. Ook hier wist ik weer drie keer op rij te winnen, maar verloor daarna discutabel mijn vierde wedstrijd. Al met al was ik wel weer ver gekomen als 15-jarige in de -18. Dit toernooi heb ik naast de trainingsstage ook gefinancierd met de bijdrage van de John Schokker Foundation, en door deze bijdrage heb ik mij ook weer goed verder kunnen ontwikkelen op internationaal niveau.

Na het toernooi in Bremen ben ik weer overgestapt op een hogere gewichtsklasse, van de -66kg naar de -73kg. Ik kon vooraf aan deze overstap weer goed trainen door nog een trainingsstage in Berlijn te maken, van 9 t/m 11 april.

Na het overstappen op de nieuwe gewichtscategorie was het eerste toernooi in de -73kg het Bartje Toernooi in Assen. Hier wist ik met 68kg in de -73kg 3 partijen te winnen en zo derde te worden.

Een maand later was het Houvasttoernooi, te Mierlo. Ook dit toernooi draaide ik weer in de -73kg, en zat ik onder andere bij de Nederlands kampioen -66kg in de poule. Na de eerste pot nipt te verliezen van de uiteindelijke nummer 2 wist ik 5 partijen te winnen en zo 3e te worden. Degene waar ik nipt van verloor, verloor zijn finale uiteindelijk nét van de Nederlands kampioen. Hieruit kan ik opmaken dat ik me zeker kan meten met de nationale top.

Het laatste grote toernooi was het ‘International Judo Tournament Venray’. Op dit grote internationale toernooi verloor ik mijn eerste wedstrijd, maar wist vervolgens overtuigend te winnen van de nummer 2 van het Belgische kampioenschap -73kg. Daarna verloor ik helaas na een intensieve wedstrijd van de nummer 2 van Duitsland -66kg, en was ik uitgeschakeld.

Met deze resultaten kan ik terugkijken op een goed begin van 2018, al helemaal als eerstejaars in de -18 jaar. Dankzij de door de John Schokker Foundation gefinancierde trainingsstage heb ik mijn jaar goed kunnen beginnen en goed kunnen judoën op het Nederlands Kampioenschap. Op de Masters Bremen heb ik ook een goed toernooi kunnen draaien.

Kostenoverzicht:

  • Stage Berlijn Kerstvakantie € 240
  • Espoir € 22,50
  • Bremen € 51
  • Mierlo € 12
  • Venray € 20
  • Totaal: € 345,50

Bovenstaande is exclusief de trainingsstage in Berlijn in april (nog geen factuur ontvangen, zal ongeveer 200-250 euro zijn), en exclusief reis- en verblijfskosten.