Ex-topvolleyballer Wytze Kooistra (37) uit Noord Sleen wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van de John Schokker Foundation uit Groningen. Hij volgt daarmee de onlangs afgetreden Arjan Ebbinge uit Mook op.

De Foundation, opgericht in 2017, ondersteunt jeugdig topsporttalent uit de regio Groningen. “Dat is een belangrijke reden voor mij om desgevraagd deze functie te aanvaarden. We moeten het talent koesteren dat we hier hebben.. Mijn kennis en ervaring als topsporter wil ik graag aan hen overdragen. Op deze manier wil ik wat terugdoen voor ons noordelijk talent, aangezien ook ik hier de kansen heb gehad mij te ontwikkelen“, licht Kooistra toe.

En constateert verder: “In het buitenland is de aandacht voor sport in het algemeen groter, zeker voor de topsport. Willen we met de besten blijven meedoen, dan zullen wij om te beginnen moeten investeren in talent. De top halen is voor weinigen op eigen houtje bereikbaar. Initiatieven, zoals dat van de John Schokker Foundation, kunnen bijdragen de puzzel compleet te maken.”

Secretaris John Schokker van de gelijknamige Foundation zegt blij te zijn met de komst van Kooistra. “Hij is een topsporter en weet waar het om kan gaan voor de jonge sporttalenten die we hier echt wel hebben. Dat zal zeker aantrekkingskracht uitoefenen.”

Arjan Ebbinge was de eerste JSF-voorzitter, maar kreeg het bij de Vereniging van Contract Spelers te druk met zijn werk als Opleidingsmanager en Loopbaancoach. Bovendien bleek de afstand tussen zijn nieuwe woonplaats Mook en Groningen toch lastig om steeds aanwezig te kunnen zijn bij de activiteiten van de Foundation.

Het bestuur van de JSF, operationeel sinds medio 2017, bestaat nu naast Wytze Kooistra uit John Schokker (secretaris) en Jan Schuil (penningmeester). Daarnaast is er een Beoordelingscommissie voor de aanvragen en een Commerciële Commissie voor de fondswerving.

De dagelijkse gang van zaken loopt via coördinator Stafbureau Ger van Gelder.